MASSA TARD

Fa com a mínim set anys que hi penso i mai ho he arribat a fer. Els qui tenien 20 anys l’any 45 ara ja els deu fallar la memòria, els qui eren més grans ja deuen ser morts.
La idea era entrevistar els nobles i els rics i els cultes de la vella Europa central i que em narressin la seva trobada amb el règim comunista. Hi ha un llibre del Sándor Marai on explica el seu contacte amb els soldats del front oriental. L’home estava impactadíssim per les seves formes, la seva rudesa, la ideologia que justificava qualsevol abús i la misèria material a la que eren sotmesos i de la que a la mínima intentaven escapar. El que estava acostumat a la gent demanant les coses si us plau i a les sobretaules de tres hores.
El que avui anomenem Europa del Est va ser Imper Autro_Hungar i intel·lectualitat, cafès, música de cambra i castells i balls abans que els comunistes ho anivellessin tot per avall. El contrast devia ser brutal. Hi havia el xoc cultural rus i l’efecte de conquesta però és que la dèria comunista feia que qualsevol refinament passat, qualsevol estalvi o resistència fos sospitosa. El còctel devia ser brutal. L’avantatge del revolucionari respecte el repressor feixista és que el primer pensa que està fent el bé i que de fet està eliminant els opressors.
De les anècdotes catalanes relacionades amb la revolució, sempre recordaré la iaia de la meva amiga Olga descrivint com si fos ahir com els anarquistes havien entrat a l’església del poble i s’havien posat a ballar amb la Verge Maria mentre es bevien tot el vi. Era un record vivíssim d’una subversió de valors. La dona no n’havia oblidat mai el xoc i la por i el xivarri i la olor.
Segur que en puc trobar llibres plens d’anècdotes orientals però la força del testimoni enregistrat – com Shoah- és incomparable. I un cop més, ara ja és massa tard.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s