Enterrament de Francesc Josep d’Àustria

“Abrigada pels tapissos i l’or i el vellut negre, allí respirava una manifestació impressionant de la història d’Europa. Els Borbons, els Orleans, els Habsburg, i el Witelsbach, i encara la sang de les cases de Coburg i Hannòver, reflectides en el safir agrisat dels ulls de la nostra reina, representaven el cor compacte d’aquella flor, elegant, fatigada i enlluernadora, de la qual els múltiples pètals es tenyien de la moral ambigua o tenebrosa dels grans llinatges. Eren consqüències , algunes en bon estat i altres en degeneració, de pretèrites volades d’àguila, de difícils digestions de llop i de metàl·liques estridències militars: perfectament classificades i definides per l’heràldica; punxades per la fredor implacable dels títols, de les corones, de les creus, dels collars i de tota mena de condecoracions. Eren bíceps estovats, abdòmens en dilatació o pectorals oprimits, als quals el valor simbòlic dels uniformes creava una ombra de gruix, i la màgia del nom els feia sang heteròclita. I encara que fossin teixit animal , apte per al misteri del càncer, i dentadures per a la vulgar vedella de les carnisseries, l’escandalós volum d’història que els doblegava l’esquena els convertia en món a part, d’estrany destí ontològic i de complicada fisiologia.”

Memòries. Josep Maria de Sagarra

heteròclit -a :
adj. [LC] Que es desvia de les formes o les regles ordinàries. Una classificació heteròclita i arbitrària.

 

En relació a la successió.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s