Reaching for the moon – Berlinale

Recordo poques pel·lícules que parlin de literatura i els seus autors que se n’hagin sortit amb dignitat. No és una tasca fàcil. La tensió i i profunditats d’una bona plana escrita costen molt d’expressar en una narració audiovisual. Les històries en si ja costen de traslladar, encara costa més plasmar les personalitats que albirem darrera l’obra escrita. Les biografies ens interessen pel que eren capaces de fer aquelles personalitats concretes. Sinó tot s’assemblaria bastant. En Jean Paul va créixer sense que li fessin massa cas. Es va enamorar. Va embogir una mica. Amb l’edat es va fer més irascible i emotiu i necessitava que el compadissin més sovint. Al final va morir. Aquesta és la història de tots a no sé que entre mig fem alguna cosa de valor. Jo mai he llegit res de l’Elisabeth Bishop. Amb l’anglès em passa que puc gaudir de premsa escrita o de novel·les d’un grau de dificultat elemental i a partir d’allà noto la originalitat però no degusto el geni. El darrer experiment ha estat llegir Secret Agent de Conrad amb un Kindle que transforma l’exercici de mastegar paraules al diccionari en una activitat plaent i a l’abast de qualsevol vesprada. Com deia, no he llegit la poesia de la protagonista ni coneixia res de l’arquitecta Lota de Macedo Soares. Però veient la pel·lícula hom no experimenta (quasi) cap vergonya al veure els nusos i les branques herniades de l’amor. Un admirable treball estètic i el degoteig ben trobat dels versos sostenen bé tots els minuts davant la pantalla. Hi ha qui odiarà un personatge o dos, hi ha qui apuntarà amb raó que hi ha situacions forçades o incomprensibles- no m’atreveixo a anomenar-les poc realistes perquè m’he enamorat i m’he divorciat de la mateixa dona cinc vegades- però estic convençut que poca gent passarà una mala estona. Qui han fet la pel·lícula ens tracten amb respecte i estimen allò del que parlen, i això a aquestes alçades em sembla absolutament suficient.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s