Berlinale – La Plaga

Creia que la plaga no m’agradaria perquè m’explicaria coses que ja sé de formes massa òbvies.
Vaig comprar l’entrada per donar suport al cinema català.
De seguida sentir una llengua vivíssima a la capital de prússia i en el marc de la Berlinale em va eriçar.
No era emotivitat localista perquè altres espectadors van colocar-se bé a la butaca igual que jo. Sospito que hi ha alguna mena de reacció humana transversal quan ens trobem amb quelcom d’autèntic, no impostat.
El plantejament de la pel·lícula no és revolucionari. hi ha costumisme i hi ha localismes. Hi ha immigració i gent gran. Hi ha precarietat i mala sort. En realitat els documentals que no tracten de tragèdies no poden parlar de cap altra cosa.
No hi ha cap sorpresa, però com ens les bones pel·lícules de gènere i hi ha una agradabilíssima forma de fer.
La pel·lícula té quelcom de clàssic perquè no abusa de l’espectador, no el tortura, no vol que pensi massa o es senti intel·ligent sinó que presenta gent i situacions i permet que et commoguin, t’ennueguin i et facin somriure sense estridències.
La sensació és que les ments que hi ha darrera la pel·lícula no tenen un impuls pedagògic o alliçonador massa desenvolupat. L’artifici de crear escenes amb personatges reals funciona perquè probablement aquesta gent seria molt menys interessant i viva si la plantessin en una cadira a respondre preguntes, però en canvi poden parlar dels temes sense parlar-ne directament. També hi ha un cert optimisme que ho atravessa tot, les situacions no són fàcils, la vida no ho és , i alhora hi ha tendresa i pauses per a la joia i la xocolata.
Pot ser que sigui une pel·lícula de sala. Però en realitat totes ho són.
Neus, no et conec i probablement pensaríem diferent en tot però enhorabona.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s