Esquiar – temps lectura 00:01:42-

Anar a esquiar en un país eminentment pobre i amb pocs recursos com és Catalunya alleugereix i acontenta.
Surts de Barcelona i condueixes tan ràpid com pots pels túnels de Vallvidrera, cotxes més cars que el teu que s’avancen, grans fanals, estacions de servei plenes de vívers i combustible per si la catàstrofe s’esdevingués, estructures arrogants contra el paisatge i les arbrades. Sabadell, Terrassa, Manresa, al fons incrustada Montserrat. Hi ha una fe que reneix en tu quan envesteixes el massís retallat a l’horitzó a cent quaranta quilometres per hora.
Sense adonar-te’n ja ets a Berga, passes a un sol carril i veus totterrenys arreu i rètols en castellà i rètols en català. Si Berga és tan a prop de casa, si pots pujar a la Patum o a veure el Llobregat quan encara és net sense cap mena d’esforç és que la paraula aventura s’ha devaluat. I això és bo.
El cotxe escala els primers Pirineus tímids amb poc esforç i cap por, entres al Túnel del Cadí i valores amb tota la seva importància l’ impacte que ha tingut la ingenieria civil en el ser d’ aquest país i en el dels seus habitants.
L’arribada a la Cerdanya és lluminosa, antiga, neta. Acerdenyant. Les esglésies al cim dels turons, el predomini de la pedra, els forns on la gent demana qui és l’últim perquè a muntanya els conflictes es resolen de formes dures i millor no fer-ne de baralles per qui anava primer a la cua de comprar el pà.
A l’arribada menges alguna cosa sense massa atenció, beus una vi d’escalf i dorms en algun cau o cauet o terma sense passar ni mica de fred. Ah, la calefacció central, invent colossal.
Al dia següent esquies. I mentre un telecadira assolellat – res més que un cable i unes torres de metall, tensió, motor, poca por- et puja cap al inici del esport hedonista per definició – cap esforç, només el dolç plaer de la velocitat, el revolt i l’adrenalina – t’adones que el món no està tan malament.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s