INEQUALITY (temps de lectura 01:40)

Quan una publicació de les d’anar a cavall i amb mirada altiva intentar galopar de pressa com The Economist es demana què passa amb la creixent diferència de poder adquisitiu en les societats modernes és que cal aturar-se, desmuntar i pensar. Les botes fan mal però és el que toca.
Ells clamen que la manca d’equitat és improductiva i s’està tornant perillosa.
La població del cul de la piràmide acaba per no tenir les mateixes oportunitats que les de posicions menys dolentes , el mercat intern es desestabilitza i el cim de l’estructura intenta perpetuar-se a base de trampes.
Aquests són llocs comuns de l’esquerra però per la revista es tracta de tota una novetat, arriba al extrem de defensar el model Suècia i forns de pà de cereals per davant del model Londres i sofà Chesterton.
Els defensors de la llibertat econòmica desconfien de l’estat per l’abominable quantitat d’estupidesa i malbaratament que es posa en funcionament cada vegada que l’Estat participa en qualsevol activitat humana. Hi ha també l’animadversió a un poder omnímode que amb cada cessió es consolida. Però diria que en la majoria de casos és més fàstic que por.
El cas és que si es plantegés un funcionament idíl·lic molts liberals serien socialdemòcrates perquè en contra del que es vol fer creure la majoria de liberals no volen clubs de fumadors exclusius i grans fortunes per sí mateixos sinó societats obertes, dinàmiques, sanes i amb un nivell de benestar tant elevat com és humanament possible.
El pitjor del model a Espanya i a Catalunya- i ben probablement a altres realitats europees que no l’articulista no coneix de tant a prop- és que tenim el pitjor de cada casa; una societat amb poca creació de riquesa i una manca total de l’esperit de fer-se ric de forma legítima i una quantitat acumulada de púrria amb grans sous i grans prebendes emparades per l’estat i les bones intencions.

http://www.economist.com/node/21564414

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s