ALEMANYA ÉS UNA SAUNA

El xoc cultural que suposa anar a la tarda a unes termes on homes, dones i nens es canvien a la mateixa sala amb rajoles de color verd molt boniques i antigues i  entren -els adults només- nus a una sala plena de fusta on hi fa molta calor i després d’estar-s’hi una bona estona en surten i es submergeixen en aigua freda per poder anar en l’estat òptim a estirar-se en unes sales amb hamaques on la gent medita, llegeix o dorm però no parla ni fa servir aparells electrònics i encara que molts cossos sense roba t’envolten s’hi endevina una esperit de biblioteca, d’església, que és propíci perquè la calma i la fe en la humanitat  bombin pels circuits limfàtics una mica entumits pel fred i una mica alterats per les visions esfereïdores i  periòdiques que omplen les darreres setmanes de ciutadans respectables, amb bastons i maletes de pell alguns,  devorant gelats en una ciutat amb una temperatura massa propera a zero i al vespre anar a un bar i trobar-se un cònsol d’un país petit centre-americà que abans era part d’un país molt familiar i que té un canal que no deixa de parlar de a qui coneix, que està orgullós que la política es faci entre amics i que ben sincerament no té cap mena d’ interès per el que cap dels que l’envoltem- i a qui, això sí,  convida a beure- li poguéssim explicar sobre les nostres aspiracions i misèries ,  que sembla directament sortit de Boardwalk Empire (quina gran sèrie i quina llàstima no poder pagar-la) en versió Vargas Llosa del Cavall que això sí assenteix i admira la productivitat alemanya i intenta respondre la pregunta que ens fem tot ara i que The Economist té aquesta setmana en portada “Why are germans so successful?” per immediatament criticar-ne les tossuderies, la paperassa i la gastronomia i el que és pitjor que et recorda el que podries ser si fóssis la pitjor versió de tu mateix i el que has sigut alguns dies en què la tradició llatinoamericana d’autocomplaença, excès i abotifarrada fanfarronera s’ha imposat . Aquest xoc cultural que més que xoc és una decisió.

 

Advertisements

Un pensament sobre “ALEMANYA ÉS UNA SAUNA

  1. Alemanya és una bèstia…parda.
    Fa fred. No fa sol. Les dones son totes iguals. Els homes…també. És una terra avorrida, mancada de passió. Tot passa quan ha de passar. D’improvització ni parlar-ne.
    La responsabilitat és màxima. L’exigència també. Les oportunitats són a l’abast…quasi per a tothom. El treball es paga. El treballador s’educa. No hi ha excuses. Hi ha perdó.
    Vull ser alemany.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s