IUGOSLAVIES

M’acabo d’empassar un documental sobre la guerra als Balcans, the Avodiable War. Just abans n’havia vist un altre , the Death of Yugoslavia. (Es poden veure en una plataforma molt antiga i útil anopmenada Google Videos)

Els dos m’han interessat. Els dos m’han semblat ben fets. Defensen posicions oposades del conflicte i probablement un o l’altre ofendrien a algú que hi tingués una implicació emocional. Els dos contenen discursos reconeixibles i forts. Aquesta em sembla una de les pincipals tasques del documentalista. No amagar-se. No prendre posicions ambigües. Pots prendre posicions de complexitat presentant opinions que siguin contradictòries. En el cas dels documentals esmentats no ho feien. “The Death opf Yugoslavia” defensava la tesi que ha sobreviscut: que els anhels imperialistes de Serbia van provocar la majoria de problemes. Totes les opinions, muntatge i seqüències reforçaven aquesta idea. L’altre – “The avoidable war”- defensa que van ser els secessionistes els primers a emprar la violència i que els serbis es van defensar. Que les aliances de la post-guerra freda van ser fonamentals per entendre la bona/mala imatge dels bàndols (sèrbia, Croàcia, Bòsnia). I un apunt interessant sobre com de diferent hagués estat tot si la guerra s’hagués produït amb posterioritat al 11S: la identitat musulmana de Bòsnia es veuria menys víctima.

Veure dos documentals amb posicions frontalment oposades m’ha alegrat. M’he imaginat també com seria una ficció bèlica sobre un procés d’independentisme a Catalunya. He preferit no pensar-hi massa més.  I si voleu una peça amb més humor i més distància ,us recomano “The Long Road through Balkan History” del meu amic Zeljko Mirkovic. Si no la trobeu em podeu deixar un comentari i us en deixo una còpia.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s